Ninova Haber - Günlük açıklanan Kovid-19 hasta tablosunda vaka sayılarında düşüş meydana gelse de ölüm oranları değişmiyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, bölgede koronavirüs salgının geldiği aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgede vaka sayılarında ciddi bir artışın yaşanmadığını, ancak aile içi bulaşın arttığına vurgu yapan Yerlikaya, Diyarbakır’daki hastanelerde 60 civarında yoğun bakım hastası olduğu söyledi.
Geçen yıl bu dönemlerde bölge illerinde vaka sayılarının düşük seyrettiğini, ancak yaz aylarında salgının bölgeyi kasıp kavurduğunu belirten Yerlikaya, aşılama oranlarının yetersiz kalması ve salgının bilimsel ve akılcı politikalarla yürütülmemesi nedeniyle aynı pikin tekrar yaşanabileceği uyarısında bulundu.
17 günlük “kapanma” sürecine değinen Yerlikaya, sosyal destek sağlanmadan yapılan kapanmaların başarısızlıkla sonuçlanacağını dikkati çekerek, bu biçimde bir kapanmaya karşı olduklarını söyledi.
İnsanların zorla eve kapatılmasını değil, çarkların durmasını talep ettiklerini ifade eden Yerlikaya, “Şu anda kapatma deniliyor ama çok sayıda işçi, yoksul çalışmak zorunda. Yani çarklar durmadı. Bizim temel talebimiz, ekonomik ve sosyal destek sağlanarak toplumsal hareketliliğin azaltılmasıydı. Belli tarihlerde aç-kapa yönteminin faydası yoktur. 17 gün sonra açılma sürecine gireceğiz ama hangi kriterleri baz alınarak açılacağımızı bilmiyoruz. ‘Vaka sayısı 5 binin altına inecek’ deniliyor. Bu rakam neye göre dillendiriliyor? Son haftalara baktığımızda test sayılarında ciddi oranda düşüş var. Vaka sayılarında da düşüş var. Bu gerçekten böyle midir, yoksa bir hedef doğrultusunda mı bu rakamlar açıklanıyor? Bütün pandemi süreci boyunca olduğu gibi ekonomik kaygılar önemsendiği için mi bu vakalar düşük gösteriliyor? Bunu bilmiyoruz. Bu yöntem doğru bir yöntem değil” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın aşıya ilişkin verdiği tarihlerin gerçekleşmediğini, aşılamanın çok yavaş ilerlediğini söyleyen Yerlikaya, 1 doz aşı olup, 2’inci doz aşı için bekleyen çok sayıda insanın varlığına işaret etti.
Bölgede aşılama oranlarının diğer illerle kıyasla çok düşük seyrettiğini belirten Yerlikaya, “Burada bir tereddütle karşı karşıyayız. Bu tereddüt aşıya karşı değil, şu ana kadar yürütülen devlet politikalarına karşı. Pandemiyi yönetme biçimi, anti demokratik uygulamalar, hukuksuzluklar, kayyım politikaları, Sağlık Bakanlığı'nın tüm pandemi boyunca açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmaması, bütün bunların bir sonucu olarak insanlarda bir güven sorunu oluştu. Yine anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi, aile hekimliği sisteminin bölge tabanlı olmaması, aşıyla ilgili kampanyaların yürütülmemesi, bölgede aşılama oranlarının düşük seyretmesine neden oldu” diye konuştu.
RSS
Twitter
Facebook
Youtube
Google+
Instagram
FUTBOLUMUZDA ETNO-SPORTİF ŞİDDET...
YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ...
KAYBOLAN KIZ EFSANESİ…
ÖYLE ÇEK GİT...
KORKAK VE KÖR HÜKÜMET PROGRAMI...
SOKAKTAN MUTFAĞA: TAVUK KOKOREÇ...
AKP-MHP, SPOR YASASI İLE 3 BÜYÜK TAKIMIN KATARLILARA SATILMASININ ÖNÜNÜ AÇTI…
DİYARBEKİR GİBİ...
ÇİKOLATANIN KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ…
RAKAMLAR HER ALANDA GERİLEDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR…
KİME ÇALIŞAN GAZETECİLER?