Ninova Haber - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından haftalık hazırlanan "TTB Pandemi Bültenleri"nin dördüncüsü çevrim içi yapılan basın toplantısını düzenledi.
Sağlık Bakanlığı’nın harcamalarına dair konuşan TTB Merkez Konsey üyesi Ali İhsan Ökten, salgınla mücadelenin koruyucu sağlık politikasıyla mümkün olabileceğini ve Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevinin toplum sağlığı olduğunu söyledi.
2021 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin önceki yıllardan farklı olarak salgın koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ökten, “Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesi 77 milyar 615 milyon TL olarak belirlenmiştir. Görünürde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 32 artış olmasına rağmen 2020 yılı içinde yüzde 14,6 olarak kaydedilen enflasyondan arındırıldığında gerçek artış yüzde 15’dir. 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi teklifinde Sağlık Bakanlığı’nın oranı yüzde 5,7’dir. 2021 yılı ocak ayında dolar bazında 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi 2020 yılına oranla yüzde 17 kadar daha azdır” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini harcama tercihlerini eleştiren Ökten, “Bakanlığı pandemiye rağmen salgınla mücadelenin en önemli kısmı olan koruyucu malzemelere, 19 milyar 48 milyon 950 TL ayırırken tedavi edici sağlık hizmetleri için 54 miyar 633 milyon 632 bin TL ile en fazla bütçe ödeneği ayırdığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın Şehir Hastaneleri için ayırdığı tutar ise 16 milyar 392 milyon TL ile bütçenin büyük bir kısmını oluşturuyor” ifade etti.
BAKANLIK AÇIKLAMALI
Ökten, kamuoyunun daha sağlıklı bilgi edinebilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın bütçe giderlerinin kaydına dair yaptığı değişikliklerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ökten, “Sağlık Bakanlığı aşı ve ilaç şirketlerine ödenen bedelleri, müteahhitlik şirketlerine şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri olarak ödenen miktarı ayrıntılarıyla açıklamamaktadır. Bütçeleştirmede yapılan değişiklik sonucunda bu harcamaların kamuoyunda takip edilmesi son derece zorlaştırılmıştır. Ödeneklerin neredeyse 4’te 3’ü tedavi edici hizmetler, sağlıkta ticaretleştirme ve metalaşma hizmetlerine ayrılmıştır.
Koruyucu sağlık hizmetlere ayrılan ödenek ile tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrılan ödenek arasındaki bu çarpıcı fark pandemi deneyimine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın kamu yararını, işçiyi, işsizi, yoksulu, dar gelirliyi, emekliyi koruyan değil, küresel sermayenin iktidar yanlısı şirketlerin çıkarlarını gözeten neo-liberal sağlık politikalarını Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı sürdüreceğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
YANIT BEKLENEN SORULAR
Pandemiye dair ek bir bütçe konulmadığını söyleyen Ökten, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun her yıl açıkladığı Sağlık Harcaması İstatistikleri 2021 yılı verileri henüz açıklanmamıştır. Geçtiğimiz yıl açıklama tarihi Aralık 2021 olarak değiştirilen Sağlık Harcaması İstatistiklerinin daha yakın bir tarihte ve pandemi sırasındaki önlemlerin etkilerine dair bilgilerle zenginleştirerek bir an önce açıklanmasında fayda bulunmaktadır” dedi. Ökten, Sağlık Bakanlığı’ndan yanıtlamasını bekledikleri soruları şöyle sıraladı:
- TTB olarak pandemi için önerdiğimiz şekilde bütçeye ek ödenek ayrılmış mıdır?
-Test kitleri için bugüne kadar hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Ne kadar ücret ödenmiştir?
-Tedavide kullanılan ilaçlardan kaç kutu alınmıştır?
-İlaçlar için hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Bu firmalara ne kadar ücret ödenmiştir?
-Aşı için hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Kaç milyon doz aşı alınmıştır? Hangi firmaya ne kadar ücret ödenecektir?”
RSS
Twitter
Facebook
Youtube
Google+
Instagram
FUTBOLUMUZDA ETNO-SPORTİF ŞİDDET...
YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ...
KAYBOLAN KIZ EFSANESİ…
ÖYLE ÇEK GİT...
KORKAK VE KÖR HÜKÜMET PROGRAMI...
SOKAKTAN MUTFAĞA: TAVUK KOKOREÇ...
AKP-MHP, SPOR YASASI İLE 3 BÜYÜK TAKIMIN KATARLILARA SATILMASININ ÖNÜNÜ AÇTI…
DİYARBEKİR GİBİ...
ÇİKOLATANIN KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ…
RAKAMLAR HER ALANDA GERİLEDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR…
KİME ÇALIŞAN GAZETECİLER?