Ninova Haber - Avrupa’daki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker ve araştırma grubu tarafından geliştirilecek olan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kardiyovasküler rahatsızlıklar konusunda hastalara ameliyat sonrasında çok daha kontrollü bir süreç geçirmelerini sağlayacak 2ND-CHANCE adlı aygıtı destekleme kararı aldı.
Her yıl Avrupa’nın her yerinden binlerce araştırmacının başvurduğu hibe destek programına bu yıl da 4000’den fazla başvuru oldu; Dr. Beker’in projesi desteklenmeye hak kazanan 397 proje arasında yer aldı.
Mühendislik alanında geliştirilen buluşun tıpta uygulanması ile disiplinlerarası çalışmaların en etkili örneklerinden birini oluşturan Dr. Beker’in projesi, beş yıl boyunca Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından 2,5 milyon avroluk hibe fonla desteklenecek.
Kardiyovasküler rahatsızlıklar tüm dünyada yüzde 40’tan yüksek oranla başlıca ölüm nedeni ve özellikle ilk ameliyatını geçiren hastaların yakından takip edilmesi çok kritik. Dr. Beker tarafından geliştirilen 2ND-CHANCE adlı aygıt ameliyat esnasında hastanın vücuduna implant edilebilecek ve olası kardiyak rahatsızlıkları önceden bildirebilecek. Hasta kritik süreci atlattığındaysa, biyobozunur yapısı ile implant ikinci bir ameliyata gerek duyulmadan ve vücuda zarar vermeden bozunacak. 2ND-CHANCE tüm bu özellikleri sayesinde dünyada bir ilk olacak.
En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) fonu 2012’den bugüne kadar Türkiye’den 32 prestijli projeye verildi.
Bu fonların 19’u Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından alındı. 14 ayrı projeden ikisi toplamda beş kez de Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazandı. ERC’den fon alan projelerden sekizi mühendislik, dördü sosyal bilimler ve ikisi de moleküler biyoloji ve genetik alanlarında yürütülüyor.
Koç Üniversitesi gibi en yetkin öğretim üyelerinin, en yüksek standartta araştırma imkânlarının ve donanımlı laboratuvar ortamlarının bulunduğu bir kurumda, özellikle tıp ve mühendislik gibi alanlarda disiplinlerarası ve hatta disiplinlerüstü çalışmalara verilen önem, ülkemize ERC gibi çok önemli kurumlardan hibe fonlarının kazandırılması açısından büyük önem taşıyor.
Dr. Levent Beker, ODTÜ’den lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan University of California, Berkeley’de doktora çalışmalarını mikro-elektro-mekanik sistemler (MEMS) tabanlı nöral implantlar ve esnek sensörler alanında tamamladı.
Ardından Stanford Üniversitesi’nde biyobozunur implantlar ve giyilebilir cihazlar üzerine çalışmalarına devam etti. Eylül 2019’da Koç Üniversitesi’nde Bio-Integrated Microdevices Laboratuvarı’nı kurdu. Dr. Beker implant edilebilir/giyilebilir sensor sistemleri ile tanı ve tedavi yapabilen medikal cihazlar geliştirilmesi üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Desteği, Howard Hughes Medical Institute (HHMI) Uluslararası Araştırmacı Bursu, Stanford Üniversitesi’nden “Postdocs at the Interface”, Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı, TÜBİTAK 2232 Desteği gibi farklı ödül ve fonlar almıştır.
Avrupa Araştırma Konseyi- European Research Council (ERC)- en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumudur. ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya verilir.
Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabilme hakkına sahiptir. ERC projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı var. Bunlardan ilki, doktora sonrası 0-7 yıl (Starting -1,5 milyon avro), ikincisi 7-12 yıl (Consolidator – 2 milyon avro) ve üçüncüsü de son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapanlara (Advanced – 2,5 milyon avro) verilir. Bugüne kadar ERC desteği almış dokuz araştırmacı aynı zamanda alanlarında Nobel Ödülü’ne de layık görülmüştür. Bunlardan Giorgio Parisi 2021 Fizik ve Benjamin List 2021 Kimya Nobel Ödülü’nü almıştır.
Hem ERC hem de NOBEL Ödülü alan araştırmacılar:
Serge Haroche
Konstantin Novoselov
James Heckman
Theodor Hänsch
Jean-Marie Lehn
Christoforos Pissarides
Sir Peter J. Ratcliffe
Giorgio Parisi
Benjamin List
şıyor.
RSS
Twitter
Facebook
Youtube
Google+
Instagram
FUTBOLUMUZDA ETNO-SPORTİF ŞİDDET...
YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ...
KAYBOLAN KIZ EFSANESİ…
ÖYLE ÇEK GİT...
KORKAK VE KÖR HÜKÜMET PROGRAMI...
SOKAKTAN MUTFAĞA: TAVUK KOKOREÇ...
AKP-MHP, SPOR YASASI İLE 3 BÜYÜK TAKIMIN KATARLILARA SATILMASININ ÖNÜNÜ AÇTI…
DİYARBEKİR GİBİ...
ÇİKOLATANIN KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ…
RAKAMLAR HER ALANDA GERİLEDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR…
KİME ÇALIŞAN GAZETECİLER?